Så er VM overstået – og helt overraskende endte Danmark et hestehoved foran de andre. Men inden vi sender pressemeddelelser ud til alle afkroge af landet, må jeg vist hellere vedgå, at det ikke var i hovedkonkurrencen, men derom senere.

Årets VM i Sudoku i Philadelphia var på alle måder en god oplevelse. Vi ankom nogle dage, før konkurrencerne begyndte, så vi fik tid til både at være turister, træne op til konkurrencen og følge årets semifinaler i Champions league på en irsk pub i nærheden.

Først på ugen var det lunt med småregn, senere blev det en anelse bistert for dog at ende de sidste dage i noget, der bedst kan betegnes som tropesommer. Foråret var for længst kommet til Philadelphia, og de mange grønne områder lyste smukt op mellem skyskraberne.

Det officielle program begyndte torsdag aften med velkomst i Independence Visitor Center, der lå i gåafstand fra hotellet Mariott Courtyard Philadelphia Downtown, hvor vi boede, og hvor konkurrencerne blev afholdt.
Der var en let servering og diverse velkomsttaler, og der gik folk rundt i klædedragter, omtrentlig vel fra dengang USA blev undfanget. Det var alt sammen ganske fornøjeligt.

Senere på aftenen var vi tilbage på hotellet til den sædvanlige spørgetime, hvor der kan stilles spørgsmål til konkurrenceregler og de regler for de mange sudokuvarianter, vi bliver præsenteret for i løbet af konkurrencen. Alt var lagt ud elektronisk og forklaret på forhånd, så det gik hurtigt og smertefrit. Sidste år i Zilina var det et mareridt, der først sluttede langt over midnat.

I år var der 10 runder i den individuelle konkurrence. Arrangørerne var inspireret af ’Olympic Decathlon’, og runderne var navngivet 100m, Long Jump, Shot Put, High Jump, 400m, 110m hurdles, Discus, Pole Vault, Javelin og 1500m.
Finalerunden bestod tilsvarende af 10 runder og blev kaldt DOKUthalon, og her gik varianttyperne fra de indledende runder igen. Det var et veltilrettelagt VM, og det var rigtig sjovt at være med.

Jeg vil vende tilbage til selve konkurrencen og mine præstationer i særdeleshed i senere blogindlæg. Her vil jeg nøjes med at konstatere, at jeg blev nummer 70 ud af 121 deltagere, og det var jeg faktisk ganske godt tilfreds med. Janus blev nummer 76.
Hæ, hæ. Jeg blev den bedste i Norden, da hverken Norge eller Sverige var med, og de tre finner endte efter mig. Og sådan kan man som regel altid læse resultaterne med særlige øjne, så det ’ikke er så ringe endda’.

I holdkonkurrencen havde vi slået os sammen med Christof fra Schweiz, og vi blev nummer 28 ud af 41 hold.

Der var en nyskabelse til finalen i år. Vi kunne som tidligere følge de 4 finalisters skriblerier på en storskærm. Men denne gang havde de fået høreværn på, så de to opgavekreatører Thomas Snyder (tidligere 2xverdensmester) og Wei-Hwa Huang kunne kommentere undervejs. De fortalte både om, hvor deltagerne formentlig ville løbe i problemer og hvorfor de havde lavet opgaverne, som de var. Det var meget spændende og sjovt at følge. Vinder blev polakken Jan Mrozowski (igen). Han var virkelig god, men det var også helt rart at se, at han til tider klumrede rundt i det, som vi andre, når ’klaveret spiller’, og nerverne er på højkant.

Det særlige ved VM er, at de samme deltagere kommer år efter år. Vi kommer derfor til at kende nogle af de andre deltagere godt. Særlig dem fra Schweiz, Estland og Spanien har vi haft det sjovt sammen med i flere år. Denne gang fik vi også snakket med finnerne og bulgarerne. Ja, der var selvfølgelig mange flere, vi fik snakket med, og det er just det fornøjelige ved VM. Fx fik jeg snakket med en af amerikanerne, som vi også tidligere har snakket med. Han roste de danske curlingpiger, og jeg sagde, at vi jo ikke havde så meget anden vintersport at byde på i Danmark. Men det var jo før, danskerne slog USA til årets VM i ishockey og i skrivende stund lige har slået Slovakiet med 6-0.

Og hvad var det så med det hestehoved, danskerne var foran alle de andre. Joh, fredag aften var der afslappende konkurrencer i andre discipliner i ’ Game Night’. Her underholdt og instruerede japaneren Kaji Maki. Han er leder af det japanske forlag Nikoli, der udgiver sudokuer, og han var manden der opfandt navnet sudoku, der betyder ’tal må stå alene’, eller noget i den retning. Aftenens højdepunkt var, ’Gæt, hvad de andre tænker’. Vi skulle hver vælge og nedskrive nummeret på en port nummereret fra 1 til 40 til at sende en imaginær hest ud fra. Den, der valgte den laveste port, uden at andre valgte den samme port, ville vinde. Og det var her, Danmark var helt suveræne. Janus blev nummer 1 og jeg nummer 3. Han fik en T-shirt og jeg et tørklæde samt en video med mister Makis arbejde i sudokuens tjeneste – på japansk forstås, så der er ikke så meget, der forstås, men sjovt er det at se. Så vidt jeg husker valgte Janus port 18 og jeg port 22. Måske er vi kun i mellemklassen, hvad angår sudokuløsere i verdenseliten, men vi er sand verdensklasse i tankelæsning.

Man kan skille sig ud på mange måder, og jeg gjorde det i hvert fald på et område. En af de officials, der går rundt og holder øje med, at alt går ret til, når vi er i konkurrence, kom hen til mig i en pause og spurgte, om jeg var i militæret, for mens alle andre sad stærkt bøjet over opgaverne, sad jeg med rank ryg og skuede majestætisk ned på sudokuerne. Hendes bror var i militæret og sad og gik altid med ret ryg. Ganske vist aftjente jeg min værnepligt for år tilbage, men det har næppe hængt ved min statur her så mange år senere. Jeg forklarede, at årsagen nok snarere var, at jeg var lidt langsynet og trods mine læsebriller måtte sørge for en pæn afstand til opgaverne.

Nej, alt er ikke altid, som det ser ud til. Men det var sjovt og spændende at være til VM. Tak til arrangørerne for et virkelig godt VM. Og en stor tak til vores sponsor Keesing Danmark for støtte til turen. Jeg glæder mig allerede til næste gang, forhåbentlig da. Det bliver om alt går vel i Ungarn.